k/popüler
1

pride and prejudice

jane austen'ın gurur ve önyargı kitabından uyarlanan 2005 yapımı film. taşralı bir adamın kızı elizabeth bennet ile zengin bir aristokrat olan fitzwilliam darcy arasındaki çalkantılı ilişkiyi konu alıyor.
1965'te kurulan progresif rock grubu. pink floyd'un kurucusu ve onu bilinir yapan, belki de pink floyd olmasını sağlayan syd barrett idir. syd, 60 yaşındayken 2006'da vefat etmiştir. ancak müzik hayatı kısa sürmüştür. bu adamın asıl olarak hızlı ilerleyen psikolojik bir hastalığı yüzünden kariyerinde çok hızlı bir şekilde yükselme ve gerileme görülür. syd, şizotip kişilik bozukluğuna sahiptir. şizotip kişilik bozukluğu aynı zamanda yaratıcılığı arttırıcı yönde etkiler. fakat ilerleyerek şizofreniye dönüştüğünde maalesef bu yaratıcılık kaybolur ve "normal" bir hayat sürdürülemez. iki rahatsızlık arasındaki en önemli fark olan halüsinasyonlar da görülür.
edit: en sevdiğim parçası -> youtube
göz bebeğim, gözümün bebeği, gözümün nuru, göz gibi kıymetli olan anlamlarına gelen bir deyim.
-i love you so much and i will protect you as the apple of my eye, my precious car.
üye olanların çeşitli kavramları, olayları (bkz:yeni instagram hesabına sürekli fotoğraf atan tip) tanımlayıcı girdiler yazdığı sitelerdir. bu tanımlar her ne kadar nesnel olma gayreti içerisinde yazılmış olursa olsun aslında yazarın bu olguyu nasıl benimsediğini de gösterir, bir yandan bir yorumdur yani. interaktif sözlüklerin ilk ve hala en popüler örneği ekşi sözlük'tür. bu sözlükler belirli formatları korumak durumundadır aksi takdirde sözlük değil forum olmaya yüz tutarlar. başlıkları anket şeklinde açmamak, girdilerin tanım özelliğini yitirmemesini sağlamak gibi kurallar bunlardan bazılarıdır.
usulüne uygun bir ilişki bizi bekliyor
intihar üremesi, memelilerde özellikle böcekçil keseli fare türlerinde görülüyor. çiftleşme zamanının gelmesiyle senkronize olarak stres hormonlarının artması ve bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu hayvancağız ölüyor. bu farelerin zavallı erkeklerinde yaklaşık 11 ay yaşındayken üreme mevsiminden hemen önce, onlara özgü bir şekilde, çiftleşmiş olup olmamalarından bağımsız olarak sperm üretimi durur ve mevcut spermler epididimiste saklanır. fakat burası çok da güvenli bir yer değil. bu yüzden bir an önce çiftleşmeleri gerekir ki spermler idrarlarında yok olmasınlar ve türleri nesiller boyunca devam edebilsin. çiftleşmeden önce sperm üretimini kapatarak, mevcut olan tüm enerjiyi o sezondaki çiftleşme için kullanmak bir avantaj sağlıyor.
çılgın geçen çiftleşme sezonundan sonra erkekler daha yavrularının ismini koyamadan ölürler (burada biraz üzülelim). veya intihar da olabilir, neyse. hayvanlar kürklerini kaybeder, kangren olurlar, ülser gelişir ve ele ayağa düşüp yok olurlar. bunun yiyecek tükenmesini önlemek ve yavruların yoksulluk çekmeden büyümelerini sağlamak için olduğu düşünülebilir fakat olmayabilir de. olmamasının nedenlerinden birisi erkeklerin akraba seçilimi mekanizmasını uygulamamasıdır çünkü bu dönemde erkekler geniş yelpazeye yayılırlar ve yavruların birden fazla babası olur. birisi de doğal seçilim babaların fedakarlıklarıyla ilgilenmez, önemli olan babanın genlerinin bir sonraki nesle geçişidir. yani çiftleşip ölmek, diğer erkeklerin yavrularının yararına olur ve babanın genleri dezavantajlı duruma düşer. alttaki linkte bahsedilen çalışmadan çıkarılan sonuca göre ben pek ikna olmasam da kendini feda eden babanın eşinin, kocasından daha çok etkilendiklerini çıkarmışlar.
değerli bilim insanları, önceden bu erkeklerin çiftleşmek için dövüştüğünü, rekabet ettiğini falan zannediyorlardı fakat öyle değilmiş. bırak kavga etmeyi neredeyse dostça takılıyor bunlar. aslında rekabet dövüşerek falan değil cinsel seçilim mekanizmalarından birisi olan sperm rekabeti ile gerçekleşiyor.

edit: linki unutmuşum + kolay okunması için aralara boş satırlar ekledim.
link: https://theconversation.com/doing-it-to-death-suicidal-sex-in-marsupial-mice-18884
kafiyeli atasözü gibi bi şey. ne kadar tekrar edilse iyidir anlamına gelir.
dokuz yüz doksan dokuz milyar milyon kadar bile olsa tekrar etmek iyidir.
evrim'in en önemli mekanizmalarından biridir. doğal seçilim, bulunduğu ortama en iyi uyum sağlayabilen canlılar hayatta kalırken ve nesillerini devam ettirirken, bulunduğu ortama uyum sağlayamayanların doğal olarak öleceklerini, diğer canlılar tarafından alt edileceklerini veya bu çevrede hayatta kalmak için minimum gereksinimleri karşılayamayacaklarını ve nesillerini devam ettiremeyeceklerini söyler.

örneğin: üniversitede a fakültesinde okuyan bazı öğrenciler vize ve finallerden geçemediklerinde yani bu fakültenin derslerine, şartlarına uyum sağlayamadıklarında okula devam edemeyeceklerdir yani hayatta kalamayacaklardır. ve üniversite ortamında sonraki sınıflara hatta mesleğe ulaşamayacaklar yani nesillerini devam ettiremeyeceklerdir.

(bkz:charles darwin)
edit: imla
somatostatin üreten endokrin pankreas hücrelerinden delta hücrelerindeki tümörlerdir. somatostatin'in artmış seviyeleri pankreatik ve gastrointestinal hormonları inhibe eder. bu somatostatinomalar, hafif diyabet(insülin salınımını engellemesinden ötürü), steatore oluşumu, safra taşı oluşumu(kolesistokinin salgısına aleyhte etkilerinden ötürü) ve aklorhidri ile ilişkilidir.
kaynak: vikipedi